Potraviny jsou cenné, přesto v odpadcích končí jen proto, že u nich bylo dosáhnuto nebo došlo k překročení data expirace již o jediný den. Někteří lidé dávají přednost tomu, aby v případě pochybností vyhodili jídlo, i když v některých případech by stále bylo jedlé. Datum vypršení platnosti neznamená, že produkt již není jedlý o den později. Místo toho, abychom slepě důvěřovali číslu na etiketě, měli bychom lépe trénovat naši schopnost testovat potraviny všemi smysly: zrakem, vůní nebo chutí. Cíl vyhnout se plýtvání potravinami by samozřejmě neměl být prováděn na úkor vlastního zdraví. Infekce způsobené potravinami a toxiny plísní mohou být nebezpečné. S některými jednoduchými metodami můžete zjistit, co můžete jíst bez zaváhání.
Tipy pro zamezení plýtvání potravinami
● Máslo vydrží několik týdnů nebo dokonce měsíců déle, než předpokládá datum. Ale pokud vypadá tmavě žlutě, voní a chutná žlukle a štiplavě, musíte ho vyhodit.
● Pokud použijete syrová vejce k jídlu, mohou být konzumovány i déle než za dva týdny, pokud necítíte, že jsou shnilé, nebo jako vařená vejce, žilnatá. Také užitečný je test, kdy čerstvá vejce zůstávají ve sklenici s vodou na dně. Některá starší vejce, která mohou být ještě snědena, se vzpřímí. Zkažená vejce plavou nahoru.
● Čerstvé mléko vydrží obvykle neotevřené po dobu několika dnů. Pokud obsah kartonu vypadá šupinatě a sraženě, nebo mléko voní a chutná kyselé, je zkažené.
● Pokud mléčné výrobky, jako jogurt, tvaroh nebo zakysaná smetana, jsou stále neotevřené, mohou být konzumovány ještě několik měsíců po uplynutí doby použitelnosti, ale jsou-li otevřené, tak se lhůta zkracuje na několik dní. Opatrnost je doporučena, když se na povrchu tvoří plísně nebo bublinky a páchnou zatuchle, fermentovaně a po alkoholu. Když je na jogurtu kapalina, není to špatné, protože je to přirozená syrovátka.
● Zkažený chléb vypadá plesnivě (plíseň může mít barvy bílé, zelené nebo modré), voní zatuchle. V tomto případě by měl být zcela zlikvidován. V opačném případě může být konzumován i několik dní po uplynutí doby použitelnosti. Alternativa: použijte zbytky suchého chleba pro strouhanku nebo knedlíky.
● Marmeláda může být konzumována několik měsíců až let po uplynutí doby použitelnosti. Kvalitu můžete posoudit dle očního testu. Bledší barva neznamená ztrátu kvality. Je-li plíseň na skle, měli byste ji odstranit u produktů s obsahem více než 50% cukru, výrobky s nižším obsahem cukru vyhoďte.
● Čerstvé maso (drůbež, telecí maso, hovězí nebo vepřové maso) musí být po uplynutí doby použitelnosti zlikvidováno. Mastný povrch a silná, mírně zatuchlá nebo sladká vůně jsou ukazatele, že maso je špatné. Zkažené mleté maso poznáte dle šedavě zelenožluté barvy a nepříjemným zápachem.
● Konzervy vydrží neporušené a neotevřené po dobu několika let, ale jejich skladovatelnost není nekonečná. Pokud jsou plechovky silně promáčknuté, netěsné nebo rezavé, měli byste je zlikvidovat. Vypadá-li obsah jako plesnivý, voní kvašeně a kysele, pak jej taktéž zlikvidujte!
● Pokud použijete syrová vejce k jídlu, mohou být konzumovány i déle než za dva týdny, pokud necítíte, že jsou shnilé, nebo jako vařená vejce, žilnatá. Také užitečný je test, kdy čerstvá vejce zůstávají ve sklenici s vodou na dně. Některá starší vejce, která mohou být ještě snědena, se vzpřímí. Zkažená vejce plavou nahoru.
● Čerstvé mléko vydrží obvykle neotevřené po dobu několika dnů. Pokud obsah kartonu vypadá šupinatě a sraženě, nebo mléko voní a chutná kyselé, je zkažené.
● Pokud mléčné výrobky, jako jogurt, tvaroh nebo zakysaná smetana, jsou stále neotevřené, mohou být konzumovány ještě několik měsíců po uplynutí doby použitelnosti, ale jsou-li otevřené, tak se lhůta zkracuje na několik dní. Opatrnost je doporučena, když se na povrchu tvoří plísně nebo bublinky a páchnou zatuchle, fermentovaně a po alkoholu. Když je na jogurtu kapalina, není to špatné, protože je to přirozená syrovátka.
● Zkažený chléb vypadá plesnivě (plíseň může mít barvy bílé, zelené nebo modré), voní zatuchle. V tomto případě by měl být zcela zlikvidován. V opačném případě může být konzumován i několik dní po uplynutí doby použitelnosti. Alternativa: použijte zbytky suchého chleba pro strouhanku nebo knedlíky.
● Marmeláda může být konzumována několik měsíců až let po uplynutí doby použitelnosti. Kvalitu můžete posoudit dle očního testu. Bledší barva neznamená ztrátu kvality. Je-li plíseň na skle, měli byste ji odstranit u produktů s obsahem více než 50% cukru, výrobky s nižším obsahem cukru vyhoďte.
● Čerstvé maso (drůbež, telecí maso, hovězí nebo vepřové maso) musí být po uplynutí doby použitelnosti zlikvidováno. Mastný povrch a silná, mírně zatuchlá nebo sladká vůně jsou ukazatele, že maso je špatné. Zkažené mleté maso poznáte dle šedavě zelenožluté barvy a nepříjemným zápachem.
● Konzervy vydrží neporušené a neotevřené po dobu několika let, ale jejich skladovatelnost není nekonečná. Pokud jsou plechovky silně promáčknuté, netěsné nebo rezavé, měli byste je zlikvidovat. Vypadá-li obsah jako plesnivý, voní kvašeně a kysele, pak jej taktéž zlikvidujte!