Máte ve vašem panelovém domě k dispozici vzduchotechniku? A aktivně ji využíváte, takže vám zajišťuje vyšší bytový komfort? Máte do potrubí zavedené vývody z koupelny, toalety a kuchyně a zejména kuchyňská digestoř se stará o to, abyste ještě pár dnů poté, co smažíte bramborák, neměli pocit, že je vše kolem vás nasáklé typickým česnekovým mastným pachem? Smažení bramboráků je samo o sobě vcelku vzrušující, když si domyslíte, že se do některého z nich za chvíli zakousnete a konečně si pochutnáte, jenže právě mastnota si vybírá ve vzduchotechnice svou daň. Zpočátku o nic nejde, ale jak jde čas, a vy smažíte bramboráky (nebo jiné pokrmy) častěji, mastnota se usazuje na vnitřních stěnách potrubí a spolu s ní i prach.
Mastnota a prach = výbuch – svařovali jste někdy plamenem, tedy pomocí hořáku s kyslíkovými a acetylenovými tlakovými lahvemi? Pokud ano, pak zřejmě dobře víte, že ventil kyslíkové lahve nesmí přijít do styku s tukem, jinak hrozí prudká chemická reakce ve formě exploze. Velice podobné je to uvnitř potrubí vzduchotechniky, tam sice nehrozí přímá exploze v důsledku kontaktu vzduchu s mastnotou, ale velmi nebezpečný je mastný prach, pokud jej zapálíte drobnou jiskrou od sporáku.
Mastnota s prachem vytváří velice nebezpečnou hořlavinu a to vám mohou potvrdit někteří hasiči, co zasahovali u požárů bytů či jiných staveb, kde se vzduchotechnika vyskytuje. A že k takovým událostem dochází poměrně často, o tom se snadno přesvědčíte na Internetu v článcích, které popisují vzniklé škody na majetku, které jdou někdy do milionů korun. Z tohoto důvodu se vyplácí věnovat patřičnou pozornost revizi vzduchotechniky, a to nejen v paneláku, ale kdekoli jinde, kde je toto zařízení v provozu. Revize vzduchotechniky je zkrátka revizní činnost jako každá jiná, podobně jako je tomu u revizí elektrických zařízení, plynových spotřebičů a rozvodů nebo hromosvodů.