Služby

Endokanabinoidní systém

Endokanabinoidní systém (EKS) je složenina dvou slov: https://kultura.zpravy.idnes.cz/filter-nejdulezitejsi-alba-ddw-/filter.aspx%3Fklic%3D84007 endo a kanabinoidní. Endo označuje, že se něco nachází uvnitř našeho těla zcela přirozeně a druhý pojem je odvozen od kanabinoidů, které tento systém aktivují.
Ke vstupu do EKS slouží speciální brány neboli receptory, které se nachází různě po lidském těle. EKS je tvořen dvěma hlavními receptory CB1 a CB2. Těmito receptory pak prochází kanabinoidy, které pak EKS využívá k podpoře mnoha důležitých funkcí v lidském těle.muž kouří marihuanu
Jsou hned dva druhy kanabinoidů. První si vytváří naše tělo samo (endogenní) a jejich interakce s receptory způsobuje regulaci základních funkcí (spánek, chuť k jídlu, bolest, …). Druhou skupinu tvoří exogenní neboli z vnějšího prostředí získané kanabinoidy. Velké množství jich obsahuje některými opovrhovaná droga konopí. Jde hlavně o THC a CBD. Jejich působení spojujeme s mnoha fyzickými i psychickými účinky v těle.
EKS je vlastně souhrnný název pro několik buněčných receptorů. Hlavní jsou tyto dva:

  • CB1

Tyto jsou obsaženy po celém těle, nejvíce jich nalezneme v mozku, kde zodpovídají například za stav paměti, emoce nebo chuť k jídlu.

  • CB2

Jsou koncentrovány v imunitním systému, kde pracují na snížení zánětu, objeví-li se.marihuana jako měna
A jak endokanabinoidní systém funguje? Exogenní kanabinoidy zůstávají v těle déle než endogenní, což má za následek také daleko větší účinek. Na kanabinoidní receptory (CB1 a CB2) se váže THC, který zde může účinkovat stejně jako jakýkoliv endokanabinoid. Jeho účinky jsou vnímány spíše jako psychické. Kromě „zhulení“ můžeme očekávat také přínosy této látky. Například pomáhá s chronickou bolestí, působí proti nevolnosti, navrací chuť k jídlu, pomáhá při astmatu a může mít účinky působící proti rakovině. Oproti tomu CBD je spojován s fyzickými účinky, neváže se ani na jeden z kanabinoidních receptorů. Inhibuje určitý enzym, což má za důsledek prevenci a zpomalení rozkladu andamidu, což je asi nejdůležitější endokanabinoid v těle. Výsledkem je nárůst hladiny andamidu v mozku.

Mohlo by se vám také líbit...